Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Niet zulke groene vingers? Weinig tijd? Of gewoon liever lui dan moe? In een tuin kan veel werk gaan zitten. Maar gelukkig bestaan er ook tuinen die maar weinig aandacht nodig hebben. In deze blog geef ik je tips hoe je maximaal kunt genieten van je tuin met minimale inspanning.

Geen gras

Veel mensen denken makkelijk af te zijn met een grote grasmat. Maar een grasperkje vergt meer onderhoud dan je misschien denkt. Niet alleen moet je het veldje maaien, ook zal je het zo nu en dan moeten bemesten, verticuteren, bestrijden tegen onkruid en ontmossen. Een klein gazonnetje met borders met struiken is veel minder werk. Zeker wanneer je kiest voor makkelijke planten.

Sterke planten

Groen groeit. En daarom moet je groen snoeien of maaien en water geven. Maar een tuin is geen tuin zonder groen. Wees daarom slim in je plantenkeuze. Sommige planten vragen om meer liefde dan andere. Zo kun je kiezen voor onderhoudsvriendelijke planten. Een taxus (haag) is bijvoorbeeld een trage groeier en heeft maar weinig snoeiwerk nodig. Ook kun je kiezen voor robuuste bomen en planten die het hele jaar blad hebben, zoals een olijfwilg, en stevige, groenblijvende planten, zoals geraniumsoorten, lavendel en andere grassoorten.

Slimme plek

Naast het soort planten is ook de juiste plek in de tuin een manier om je tuin onderhoudsvriendelijker te maken. Iedere plant heeft immers zijn favoriete plekje. Bestudeer daarom eens een plantengids, en zoek naar het ideale plekje voor je plant: open en bloot of beschut, in de zon of schaduw, in droge of vochtige grond. Op de goede plek gaat een plant het langst mee.

Makkelijk meubilair

Naast het onderhouden van de natuurlijke elementen in je tuin, kan ook je meubilair vragen om tijd. Denk daarom even na voordat je je meubilair aanschaft. Een voorbeeld: kussentjes. Kussentjes moet je wassen als een vogel er op heeft gepoept of als je er zelf op hebt gemorst. Je moet ze ook binnenhalen voor de regen. Als je dat bent vergeten, heb je de volgende keer dat je er op gaat zitten natte billen. Niet handig dus en veel handelingen. Kies daarom voor watervaste meubels, zoals de wicker loungeset. Door het kunststof vlechtwerk kun je dat prima buiten laten staan. Bij strenge vorst is het verstandig de meubels te beschermen met een tuinmeubelhoes, maar bij een zachte winter kan je de meubels prima onbedekt buiten laten staan.

Meer tips nodig? Ga dan eens in beraad bij een tuin ontwerper, of bij je lokale tuincentrum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *