Microfoon nodig? Hier moet je op letten

Maak je graag filmpjes? Omdat je bijvoorbeeld een vlogger bent, of gewoon voor het nageslacht? Als je vaak filmt met je telefoon of fototoestel zul je merken dat het geluid eigenlijk nergens naar klinkt. Ben je tot de conclusie gekomen dat je een microfoon nodig hebt? Dan volgen hier wat tips waar je op kunt letten.  

Gebruik microfoon

Allereerst moet je bedenken waar je de microfoon voor wilt gaan gebruiken. Wil je mensen interviewen? Of praat je er alleen zelf in? Of wil je liever een concert opnemen of de omgeving filmen? Als je weet wat jouw doel is, kun je bedenken waar het geluid vandaan komt. Van voren, opzij of overal vandaan?

Verschillende soorten

Als je weet waar je de microfoon voor wilt gaan gebruiken, kun je al gaan schiften in de soorten microfoons. De stereo microfoon is geschikt als het geluid overal vandaan komt, dus niet zo geschikt voor interviews. De richtmicrofoon is, zoals de naam al zegt, goed om mee te richten. Deze is dus wel geschikt voor interviews, omdat het geluid dan maar van één kant komt. Met een dynamische microfoon kun je geluid opnemen wat overal vandaan komt, maar dit geldt maar tot een bepaalde afstand. Een lavalier microfoon kun je bij iemand opspelden, en een studio microfoon wordt vooral gebruikt voor geluiden dichtbij.

Microfoonaansluiting

Als je hebt besloten in welke richting je moet gaan zoeken, is het ook handig om te bekijken waarmee je filmt. Hoezo dat dan? Omdat je wel moet weten welke aansluiting je nodig hebt. De meest bekende is natuurlijk de 3,5mm jack aansluiting. Deze aansluiting vind je vooral in telefoons; in deze aansluiting stop je ook je oortjes. Naast deze aansluiting kun je ook kiezen voor een XLR-aansluiting. Dit vind je met name in professionele apparatuur. Een voordeel aan deze laatste is dat er een ring aanzit, waardoor je hem vast kunt zetten in je apparatuur. Zo voorkom je dat je de microfoon er per ongeluk uittrekt, of dat hij met een beetje wiebelen alleen maar krakende geluiden opvangt.

Accessoires

Zelfs voor microfoons zijn accessoires beschikbaar. Als je een interview microfoon hebt, kun je met een zogenoemde ‘plopkap’ laten zien waar je van bent. Dit is namelijk een kap om de microfoon met een opdruk, vaak is dat een logo. Om een microfoon kan ook een windkap. Je hebt ze vast wel eens op televisie gezien. Dat is een kap voor een microfoon die de wind tegenhoudt door middel van lange, grijze haren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *